Historisk dräkt – inifrån och ut: Kvinnodräkten i Norra Europa 1360-1415

Författare: Peter Ahlqvist & Maria Neijman

Detaljer: Paperback, 48 sidor
Språk: Svenska
ISBN: 978-91-981056-7-4

Vill du bli en återförsäljare, kontakta oss här»

Kvinnodräkten i norra Europa 1360-1415

Historisk dräkt – inifrån och ut: Kvinnodräkten i norra Europa 1360-1415, är en bok om periodens kläder, material och snitt i Nordeuropa. Detta är boken för dig som vill börja återskapa medeltiden, men även ett utmärkt utbildningsmaterial inom dräkthistoria. Alla delar av dräkten tas upp och man får en överblick av de vanligaste plaggen och dräktdetaljerna. Det finns även förslag på fördjupningsmaterial för den som vill lära sig mer.

Dräktskicket i norra Europa liknar under denna period till viss del Västeuropas moden men skiljer sig ganska markant från södra och östra Europa. De plagg och accessoarer som beskrivs i boken är giltiga för hela det nordeuropeiska området från norra Tyskland till Mellansverige, från Östersjöområdet till Norges västkust.

Bokens fokus ligger på hantverkare, välbärgade bönder och köpmän men tar även upp hur dräkten kan anpassas till adel och bondeklass. Val av material i tyg och dräktdetaljer utgjorde stor del av skillnaden mellan de olika samhällsklassernas klädsel.

Boken tar upp dräktens formspråk, vilka de vanligaste tygerna och färgerna var för perioden, samt sömnadstekniker. De plagg som beskrivs i boken är hosor, kortärmad särk, långärmad särk, mantel och tre varianter på kjortel. Även huvudbonader, skor, bälten, frisyrer, smycken och väskor tas upp. Lager för lager visas vad man hade på sig för att få en komplett bild av kvinnans dräkt.

Varje plaggtyp visas tillsammans med dåtida konst och principskisser av hur mönsterdelarna kan se ut. Dessa är inte avsedda att användas som mönsterdelar att sy efter, även om den erfarne historiske mönsterkonstruktören kan använda dom som grund för tillverkning av egna mönster.

Handboken innehåller moderna illustrationer, målningar från tiden och foton av rekonstruktioner och fynd. Vilket hjälper läsaren som vill fördjupa sig att förstå vad man ser i historiska bilder.
Det är kort sagt en introduktion på 48 sidor som ger en översikt av de vanligaste plaggen och hur man sätter dom samman för att få en komplett dräkt för perioden 1360-1415 för norra Europa.

I serien Historisk dräkt – inifrån och ut finns också böckerna 1400-talets andra hälft, mansdräkt respektive Kvinnodräkt. I serien kommer även andra tidsperioder att publiceras som 1200-tal och vikingatid, läs mer här »

Recension och andra omnämnanden av boken.

På svenska:
Kvinnodräkten i norra Europa 1360–1415 – svenskhistoria.se

 

Återförsäljare online:

Handelsgillet Norden

Author Maria Neijman

Maria Neijman is a trained handicraft consultant with in-depth knowledge of handicraft and textile history… more »

Author Peter Ahlqvist

Peter Ahlqvist is a medieval archaeologist from Lund University that has become a communicator and journalist… more »